Isnin, 12 Mac 2012

Our sweet little paradise (Eps.2)

Salam..
Sungguh kalut dengan kehidupan terkini. Sekarang pukul 6.35am dh kene turun utk tunggu lif, start kete, panaskan enjin pastu baru jalan. Hujung minggu pulak menyibukkan diri ke rumah baru yang bank bagi pinjam. Awal-awal dapat kunci perkara yang kami settle kan...

1) Check defect dan pastikan pemaju repair semua defect tu..sila cerewet giler ketika korang check defect ni.
2) Pasang grill semua tingkap dan bukaan yang ada (mulakan dengan grill sebab kalo xde grill korang bawak masuk barang2 nanti org masuk hilang barang2 korang). Pemaju xleh kata apa sebab kunci korang yang pegang.
3) Buat wiring sikit untuk tambah lampu. Kata husband lampu sedia ada x cukup..nak sambut pesta cahaya la tu.
4) Keje-keje mekap rumah seperti plaster siling, cornice dan mengecat (beli cat time promosi raya tahun lepas..murah sikit)
5) Pasang lampu-lampu dan kipas-kipas (pun sama..beli time offer raya dan end year sale tahun lepas).
6) Basuh-basuh rumah dan menikmati suasana rumah yang masih berbau cat sebelum ia dinodai oleh tuan rumah yang x sempat nak mengemas rumah esok-esok. Terlupa pulak kami punye aktiviti pasang rail dan rod langsir (rod ikea murah utk ruang yang akan digantung langsir nipis..kalo nk gantung langsir tebal sila beli rod yg kukuh).
7) Tunggu kabinet dapur siap (sila servey banyak2 kedai utk dapat harga yang berbaloi..jgn malas g servey).
8) Kemas-kemas barang kat umah sewa..kalo boleh angkat sikit g hantar dulu (yg pasti aku xde kemas apa pun lagi..huhu).
9) Tempah langsir kat Nagoya...part ni aku paling suka. Aku g tempah langsir secara solo (husband bg lampu hijau terang utk aku pilih sendiri langsir tetapi terma dan syarat dia tetapkan dah..huh..x ikhlas kan??). Secara servey si Nagoya ni memang murah dan banyak pilihan. Upah jahit dia pun murah. Aku hampir meroyan kat Nagoya sebab nk buat pilihan langsir. Buat simple je (nanti aku riak ye).
10) Last sekali aku nak tangkap sofa bed kat ikea satu. Dah servey dan dah asing duit siap-siap. Ikea tgh sale ni..mmg kene beli sekarang nmpknye.

Hujung minggu aku penuh dengan mende-mende di atas. Pasang rod dan rail langsir je dah sehari suntuk..basuh rumah dan mende-mende kecik lain dah dua hari suntuk. Tapi apa-apa pun syukur alhamdulillah banyak barang2 kami dah beli sikit-sikit dari thn lepas. Kira masih ada sisa-sisa gaji kami utk dibuat belanja makan.



Sedikit sneak preview tanpa unsur riak dari saya..(yang ada unsur riak kene tunggu..ahaha)

4 ulasan:

Nani @ Yani berkata...

Wahhhh...tahun ini akak boleh singgah raya kat rumah Nan :D

Sholihah berkata...

wahh.. selamat masuk rumah baru.... ^_^

ha_nan berkata...

Boleh..boleh..Dtg bgtau dulu.Nak buang habuk2 sedia ada sebelum akak masuk..ehehe (pengakuan ikhlas seorg isteri yg malas mengemas rumah)

ha_nan berkata...

Sholihah: TQ..akak baca check list awak jgk mula2 dulu.ehehe. Selamat masuk umah baru jugek.Nanti dh siap kita sama2 riak ye..ehehe (riak berjemaah lebih afdal)